p.p1 ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke:

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 16.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px ‘Times New Roman’; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 15.0px}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 24.0px; font: 14.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 24.0px; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff; min-height: 16.0px}
p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 24.0px; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff}
p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 24.0px; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff; min-height: 16.0px}
p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 24.0px; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff}
p.p9 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 24.0px; font: 14.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff}
li.li6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 24.0px; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff}
li.li8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 24.0px; font: 13.0px ‘Times New Roman’; color: #212121; -webkit-text-stroke: #212121; background-color: #ffffff}
span.s1 {font-kerning: none}
ul.ul1 {list-style-type: disc}

Popularno?? oleju kokosowego jako produktu przeznaczonego nie tylko do gotowania, ale równie? piel?gnacji, wci?? nie maleje. Olej ten pozyskiwany poprzez t?oczenie kopry – mi??szu orzechów palmy kokosowej, wyst?puj?cej w tropikalnym klimacie, by? stosowany w kuchni i kosmetyce ju? od tysi?cy lat, a teraz jego dobroczynne w?a?ciwo?ci piel?gnacyjne zaskarbi?y sobie uznanie wielu zwolenników naturalnej piel?gnacji. 

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Olej kokosowy jest najbardziej obfitym ?ród?em kwasu laurynowego – kwasu t?uszczowego znanego ze swoich w?a?ciwo?ci przeciwdrobnoustrojowych, równowa??cych hormony i nawil?aj?cych.  Zawiera równie? kwas kapronowy, kwas mistrynowy, kwas fenolowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas linolowy, kwas oleinowy, witamin? E i K oraz ?elazo. 

Olej kokosowy w piel?gnacji skóry

Ukoi such? skór? – Kwasy t?uszczowe o ?redniej d?ugo?ci ?a?cucha zawarte w oleju kokosowym pozwalaj? mu ?atwo przenika? przez skór?. Pomagaj? w poprawie wilgotno?ci,  zawarto?ci lipidów w skórze oraz pozwalaj? utrzyma? odpowiedni poziom nawil?enia. Do tego olej kokosowy ma dzia?anie ?agodz?ce podra?nienia, antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. 

Opó?nienie procesów starzenia – Prawd? jest, ?e ani zmarszczek, ani innych oznak starzenia po prostu nie da si? unikn?? i pr?dzej czy pó?niej trzeba si? z nimi zmierzy?. Natomiast odpowiednio dobrana, prewencyjna piel?gnacja mo?e pomóc opó?ni? procesy, które do nich doprowadzaj?. Olej kokosowy pozytywnie wp?ynie na napi?cie i j?drno?? skóry oraz pozwoli zapobiega? przedwczesnemu pojawianiu si? zmarszczek.

Piel?gnacja cia?a – Dzi?ki wysokiej zawarto?ci kwasów t?uszczowych i witaminy E, olej ?wietnie sprawdzi si? jako uzupe?nienie piel?gnacji ca?ego cia?a. Najlepiej stosowa? go tu? po k?pieli, co pozwoli zatrzyma? wilgo? w skórze, poprawi? jej nawil?enie, wyg?adzi?  j? i zmi?kczy?. Olej kokosowy mo?e by? równie? stosowany przez osoby cierpi?ce na atopowe zapalenie skóry i ?uszczyc?. 

Naturalny ?rodek do demakija?u – Olej sprawdzi si? jako naturalny i przede wszystkim delikatny etap zmywania nawet wodoodpornego makija?u. Nie tylko doskonale pozwoli oczy?ci? skór? bez podra?nie?, ale przy okazji równie? pomo?e j? nawil?y?, zmi?kczy? i bardzo pozytywnie wp?ynie na kondycj? rz?s. 

Piel?gnacja w ci??y – Ka?da przysz?a mama powinna pomy?le? nad uzupe?nieniem swojej kosmetyczki w olej kokosowy. Idealnie sprawdzi si? do masa?y brzucha. Zapobiegnie rozst?pom, za?agodzi podra?nienia i sw?dzenie, zapewni optymalny poziom nawil?enia i uelastyczni skór?. Przede wszystkim jest to produkt ca?kowicie naturalny i bezpieczny zarówno dla mamy, jak i do piel?gnacji delikatnej skóry maluszka. 

Olej kokosowy w piel?gnacji w?osów i paznokci 

Zatrzymuje wilgo? – Olej kokosowy pomaga tak?e w zatrzymywaniu wilgoci, niezb?dnej dla dobrze nawil?onych, od?ywionych i mocnych w?osów. Regularne olejowanie w?osów pozwoli przywróci? im mi?kko??, elastyczno?? i zdrowy blask. 

Piel?gnuje skór? g?owy – Zawarto?? kwasów t?uszczowych w oleju kokosowym pozwala szybko i skutecznie zredukowa? problem suchej i podra?nionej skóry g?owy. Piel?gnacja olejem pozwoli równie? zniwelowa? problem ?upie?u, wywo?anego przez przesuszon? skór? g?owy.

Zabezpieczenie ko?cówek – Odrobina oleju kokosowego wtartego w ko?ce w?osów, pozwoli zabezpieczy? i ochroni? je przed ?amaniem oraz rozdwajaniem. Nale?y jednak pami?ta? o nak?adaniu bardzo niewielkiej ilo?ci oleju na suche w?osy, ?eby nie spowodowa? ich obci??enia. 

Regeneracja skórek i paznokci – Olej kokosowy znajdzie swoje zastosowanie równie? przy piel?gnacji paznokci. Pozostawiony przez kilka minut na skórkach pozwoli je usun??, a do tego nawil?y, zmi?kczy i zapobiegnie ich zadzieraniu. Natomiast regularnie wcierany paznokcie, pomo?e je zregenerowa?, utwardzi? oraz zniwelowa? p?kanie i rozdwajanie p?ytki. 

Olej kokosowy sk?ada si? przede wszystkim z kwasów t?uszczowych o ?redniej d?ugo?ci ?a?cucha. To jego niska masa cz?steczkowa i struktura pozwala na g??bsze wnikanie do wn?trza w?osów

Doskona?y kosmetyk, ale nie dla wszystkich 

Fala rosn?cej fali popularno?ci oleju kokosowego jako produktu piel?gnacyjnego sprawi?a, ?e szybko sta? si? niezb?dnikiem w ka?dej kosmetyczce. Olej kokosowy rzeczywi?cie ma bardzo szerokie zastosowanie i w wielu przypadkach mo?e przynosi? doskona?e efekty. Nale?y jednak pami?ta?, ?e dobroczynne dzia?anie oleju kokosowego jest mocno uzale?nione od odpowiedniego dopasowania do rodzaju zarówno cery jak i w?osów. 
Olej kokosowy nale?y do grupy olejów nieschn?cych i wysoce komedogennych. To sprawia, ?e absolutnie nie nadaje si? do piel?gnacji cery t?ustej i tr?dzikowej, gdy? mo?e tylko j? zapycha? i powodowa? kolejny wysyp niedoskona?o?ci. Stosowany do twarzy sprawdzi si? tylko w przypadku cery suchej i dojrza?ej, bez sk?onno?ci do zapychania porów, powstawania zaskórników i niedoskona?o?ci. W przeciwnym wypadku mo?e tylko zaszkodzi? zamiast przynosi? doskona?e rezultaty. 
Do piel?gnacji cery mieszanej i t?ustej warto wybra? oleje takie jak na przyk?ad: olej z czarnuszki, olej z dzikiej ró?y, olej z pestek winogron lub olej jojoba.

Nie inaczej sytuacja wygl?da w przypadku piel?gnacji w?osów. Olej kokosowy dzi?ki mo?liwo?ci g??bokiego wnikania w struktur? w?osów, najlepiej sprawdzi si? przy w?osach niskoporowatych, natomiast nie jest polecany dla w?osów wysokoporowatych, których ?uski s? mocno rozchylone. Olej kokosowy jako olej wnikaj?cy, mo?e powodowa? ich wysuszanie i puszenie. 

Jednak najwa?niejsze to patrze? na potrzeby swojej skóry i w?osów. Olej kokosowy w postaci rozcie?czonej jako jeden ze sk?adników domowych lub po prostu naturalnych kosmetyków, mo?e okaza? si? ?wietnym dodatkiem i uzupe?nieniem ka?dej piel?gnacji.